Miten palata takaisin harjoituksiin korona tartunnan jälkeen

14.2.2022

Kentille paluu tapahtuu aina asteittain riittävän levon jälkeen.

Suomessa koronavirustapausten määrä on kasvussa erityisesti helposti leviävän omikron-koronavirusvariantin myötä. Tapaukset ovat yleistymässä myös jalkapallon ja futsalin pelaajien keskuudessa. 

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari suosittelee, että urheiluun palaamisessa koronataudin jälkeen kannattaa noudattaa varovaisuutta. Koronataudin aiheuttamat riskit ylimääräisistä sydän- ja keuhko-oireista ovat paljon suuremmat verrattuna esimerkiksi tavalliseen, jokavuotiseen flunssaan myös oireettomilla koronapotilailla >>.

- Jalkapallo ja futsal ovat sydän- ja verenkiertoelimistöjä kuormittavia lajeja. Lajeissa otetaan paljon spurtteja ja sydämen syke nousee korkealle sekä harjoitus- että kilpailutoiminnassa. Siksi kentille palaamista kannattaa miettiä koronan jälkeen erityisen tarkkaan, Vasankari muistuttaa. 

Terve urheilija -ohjelman tammikuun lopussa päivittämien asiantuntijasuositusten mukaan koronapositiivinen, mutta oireeton tai lieväoireinen urheilija voi palata harjoitteluun asteittain, alla olevien ohjeiden mukaan. Ohjeistuksen mukaan oireettomia päiviä ennen harjoituksiin paluuta tulisi olla vähintään seitsemän, ja ensimmäisten harjoitusten tulisi olla alle vartin mittaisia alle 70 prosentilla maksimisykkeestä. Tämän jälkeen harjoittelun määrää että rasitusta voi lisätä portaittain, oireita samalla tarkkaillen.

Vasankarin mukaan oireita, joita kannattaa tarkkailla harjoituksiin palaamisen ohessa ovat muun muassa normaalista poikkeavat rasituksen ja väsymyksen tunteet, hengenahdistus ja rintatuntemukset.

- Korona on tauti, jonka takia harjoitteluun paluussa tulee olla varovainen, sillä se voi tehdä pysyviäkin vaurioita. Rasituksen ja harjoitusmäärien lisäämiseen pitää totutella pala palalta ja katsoa, että kroppa kestää kuormituksen. Jos oireita tulee, niihin kannattaa reagoida, Vasankari sanoo.

Myös yksilöllisten koronaoireiden voimakkuus vaikuttaa urheilukentille palaamiseen. Erityisesti rajujen, pitkittyneiden tai sydämeen liittyvien koronaoireiden jälkeen urheilijaa suositellaan ottamaan yhteyttä lääkäriin ennen harjoituksiin paluuta.

- Oireet ovat erilaisia. Kaikille korona ei ole niin raflaava tai kova, mutta kovaoireinen korona on valitettavasti oma lukunsa, ja siihen täytyy suhtautua voimakkaammin. Sen kanssa voidaan olla pidemmänkin aikaa naimisissa, Vesankari sanoo.