Kokonniemeen kiinteärakenteinen palloiluhalli

17.11.2016 klo 17:32

Havainnekuva Kokonniemeen rakennettavasta teräsrunkoisesta kiinteästä palloiluhallista. Kuva: Kokonniemen Palloiluhalli Oy
Havainnekuva Kokonniemeen rakennettavasta teräsrunkoisesta kiinteästä palloiluhallista. Kuva: Kokonniemen Palloiluhalli Oy
Toni Nyström (vas.) ja Janne Ranta ovat omalla panoksellaan mukana toteuttamassa porvoolaisten palloilijoiden pitkäaikaista unelmaa jalkapallohallista. Kuva: FC Futura Juniorit
Toni Nyström (vas.) ja Janne Ranta ovat omalla panoksellaan mukana toteuttamassa porvoolaisten palloilijoiden pitkäaikaista unelmaa jalkapallohallista. Kuva: FC Futura Juniorit
Hallin sisällä olevan pelialustan mitta on 64 x 45 metriä. Hallin toiseen päätyyn jää koko hallin levyinen ja 7 metriä pitkä lämmittelyalue. Kuva: Kokonniemen Palloiluhalli Oy
Hallin sisällä olevan pelialustan mitta on 64 x 45 metriä. Hallin toiseen päätyyn jää koko hallin levyinen ja 7 metriä pitkä lämmittelyalue. Kuva: Kokonniemen Palloiluhalli Oy

Käyttökustannukset alhaisemmat kuin ylipainehallissa

Porvoolaisten palloilijoiden pitkäaikainen unelma omasta palloiluhallista on vihdoin toteutumassa. Alle vuoden päästä porvoolaisia ja lähialueen toimijoita palvelee nykyaikainen 3825 neliömetrin palloiluhalli.

Kokonniemeen suunniteltu jalkapallohalli on kuitenkin päätetty alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen toteuttaa kiinteänä teräsrunkoisena halliratkaisuna. Ylipainehallista luovuttiin vertailtaessa ylläpito- ja käyttökustannuksia kiinteän ja ylipainehallin välillä.

- Kiinteän hallin ylläpito- ja käyttökustannukset jäävät huomattavasti pienemmäksi ylipainehalliin verrattuna, Kokonniemen Palloiluhalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Toni Nyström kertoo.

Suunnitelmien mukaan ylipainehalli olisi ollut pystyssä ympäri vuoden. Joka keväiset ja syksyiset pystytys- ja purkamistyöt olisivat omalta osaltaan lisänneet kustannuksia.

Kiinteän hallin etuja on myös energiatehokkuus, käyttövarmuus sekä pidempi käyttöikä.

- Kiinteä halli on myös turvallisempi käyttäjille. Ylipainehalleja joudutaan laskemaan alas tai niitä romahtaa aina silloin tällöin maan tasalle lumikuorman taikka vaikkapa ilkivallan takia.  Tämä voi pahimmillaan aiheuttaa viikkojen pituisen katkoksen hallin käytössä. Vastaavia ongelmia ei kiinteässä hallissa ole, Nyström jatkaa.

Alhaisemmat tuntihinnat

Kiinteä halli vaatii toisaalta enemmän pääomaa rakentamista varten, mutta alhaisemmat käyttökustannukset tarkoittavat pienempiä tuntihintoja.

- Tavoitteena on saada hallin vuokrahinta riittävän alas, jotta hallin käyttö ei lisäisi harrastusten kustannuksia liian paljon. Kohtuullisten tuntihintojen ansiosta hallin käyttöaste pystytään pitämään mahdollisimman korkeana, FC Futura Junioreiden puheenjohtaja Janne Ranta kertoo.

Lopulliset tuntihinnat ovat selvillä talvella, kun viimeiset rahoitus- ja kustannuslaskelmat on tehty.

Mukana seurat ja sijoittajat

Hallin verollinen rakennuskustannus on noin 1,5 miljoonaa. Kustannusarvio sisältää myös tekonurmen. Kustannuksia lisää mahdollisesti hallin ulkopuolelle rakennettavat pukusuojat. Pukusuojat voidaan rakentaa myös myöhemmin.

Hallin rahoittamisessa ovat mukana porvoolaisia seuroja ja sijoittajia. Näiden osuus investoinnista on noin 450 000 euroa. Kokonaisinvestoinnista noin 1 000 000 euroa rahoitetaan pankkilainalla.

Halliyhtiön omistajiksi on tulossa porvoolaisista urheiluseuroista FC Futura Juniorit ry ja Porvoon Butchers ry merkittävällä omistusosuudella.

Lisäksi halliyhtiön taakse on tulossa yksityisiä sijoittajia. Ensi vuoden alkupuolella on tulossa vielä myyntiin noin 20 % halliyhtiön osakkeista.

Halli valmistuu ensi syksyksi

Halli rakentuu Aurohallin ja nykyisen tekonurmen eteläpuolelle poikittain. Yhtiö on tehnyt Porvoon kaupungin kanssa maa-alueesta 25 vuoden vuokrasopimuksen.

Kaupunki aloitti syksyllä lisäparkkipaikkojen rakentamisen alueelle.  Maarakennustyöt tehdään kaupungin toimesta keväällä. Itse hallia päästäneen rakentamaan toukokuussa ja avajaisia vietettäneen lokakuussa.

- Urakkasopimus hallitoimittajan kanssa on tarkoitus tehdä joulukuun aikana, jonka jälkeen pääsemme hakemaan rakennuslupaa Porvoon kaupungilta, Nyström kertoo.

Koko ihanteellinen 8v8 -peleille

Hallin ulkomitoiksi on suunniteltu 75 x 51 metriä. Hallin sisällä olevan pelialustan mitta on 64 x 45 metriä. Hallin toiseen päätyyn jää koko hallin levyinen lämmittelyalue 50 x 7 metriä.

Lämmittelyalue mahdollistaa erilaisen oheistoiminnan harjoitusten, pelien ja turnausten aikana.

- Olemmehan kuitenkin junioriseura ja suurin osa joukkueistamme pelaa korkeintaan 8 vastaan 8 –pelejä. Kentän koko on ihanteellinen näitä joukkueita silmällä pitäen, Ranta kertoo.

- Täysimittaisen kentän rakentamis- ja käyttökustannukset nousevat liian korkeiksi eikä FC Futura Junioreissa haluttu ottaa liian suurta taakkaa harteillemme.  Meillä on kuitenkin iso osuus yhtiöstä, Ranta toteaa.

Kuka tahansa voi osallistua

Kuka tahansa yksityishenkilö tai yritys voi lähteä mukaan toteuttamaan porvoolaisen jalkapalloilun pitkään haaveissa ollutta unelmaa omasta palloiluhallista, sillä FC Futura Junioreiden tavoitteena on saada suurin osa halliin sijoitettavasta pääomasta kerättyä seuran ulkopuolelta..

- Tulemme myös käynnistämään lähiaikoina varainkeruuprojektin, jonka tavoitteena on kerätä noin 50 000 euroa alueen yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä, Ranta kertoo.

-  Myös pientä seuran sisäistä olosuhdemaksua on pohdittu.

Hallin nimeä ei ole vielä päätetty. Halliyhtiö ei näe poissuljettuna vaihtoehtona sitä, että halli nimettäisiin jonkin brandin tai yrityksen mukaan.

- Siinä olisikin jollekin paikalliselle toimijalle erittäin positiivisen näkyvyyden paikka, Nyström väläyttää.