Yleisiä ohjeita uusille pelaajille

Yleisiä ohjeita uusille pelaajille.

Joukkueiden välillä saattaa olla pieniä eroja toimintatavoissa mutta näillä pääsee alkuun.

VARUSTEET JA VÄLINEET »PELIPASSI JA VAKUUTUS » | HARJOITTELU » | KUSTANNUKSET » | TOIMIJAT »

Tervetuloa mukaan FC Futura Junioreihin.

Ohessa muutama asia, jotka on hyvä tietää ja ottaa huomioon harrastusta aloittaessa.

 VARUSTEET JA VÄLINEET

On toivottavaa että jokaisella on oma pallo, mutta alkuun voi käyttää myös joukkueen palloja. Omaan palloon tulee kirjoittaa selvästi oma nimi.  Pallon koko vaihtelee ikäluokan mukaan 3, 4 aj 5 välillä. Tarkista ikäluokkasi käyttämän pallon koko joukkueenjohtajalta tai valmentajalta.

Jalkapallon voi aloittaa joko sopivilla lenkkareilla tai jalkapalloon tarkoitetuilla kengillä (nurmi- tai keinonurmi- ja hiekkapelikenkä). Jalkapallokenkä ei saa olla liian pieni eikä liian suuri, ns. kasvuvaraa ei saa olla. Liian pienet kengät puristavat, hiertävät ja tekee potkaisemisesta vaikeaa. Liian suurilla kengillä pallotuntuman hakeminen on vaikeaa. Lenkkarit kuluvat huomattavasti nopeammin kuin nappulakengät, eikä pito ole yhtä hyvä. Hyvällä hoidolla nappulakengät kestävät kauemmin (puhdistus, kuivaus, lankkaus).

Säärisuojat ovat pakolliset jokaisella pelaajalla. Vakuutus ei korvaa jalkavammoja jotka ovat aiheutuneet ilman säärisuojuksia pelaavalla/harjoittelevalla. Nykyaikaiset suojukset suojaavat myös arkoja nilkan luita ja nivelsiteitä. Hanki oikean kokoiset säärisuojat. Liian suuret suojat vaikeuttavat liikkumista ja pallonhallintaa.

Jalkapalloiluun tarkoitettuja pelisukkia on hyvä käyttää harjoituksissa.

Juomapullo sekä ulko- että sisäharkoissa on välttämätön. Pelaajien on hyvä alusta asti oppia juomaan nestettä (vettä) riittävästi, sekä ennen harkkoja että harkkojen aikana ja jälkeenkin. Ulkoharkoissa, varsinkin jos on pakkasta, voi olla hyvä olla jotain lämmintä juotavaa mukana.

Joukkueet harjoittelevat läpi vuoden ulkona, lisäksi talvikaudella myös sisällä. Lisäksi joukkueilla voi olla oheisharjoitteluna telinevoimistelua, judoa, juoksua yms.

Ulkona on hyvä ottaa huomioon sääolot pukeutumisessa. Toppavaatteita ei kannata pukea pakkasellakaan, niissä on hankala liikkua ja tulee tukala hiki. Urheilukerrasto, tai parikin, tuulipuvun alla on hyvä asuste ulkoharjoituksiin.

Talvella juomaksi termospulloon kannattaa laittaa laimeaa ja lämmintä (ei kuumaa) mehua.

Kesällä käytetään sään mukaan shortseja/verryttelyhousuja + t-paitaa, hiekkakentällä verryttelyhousut tai hiekkapelihousut. Sisäharjoituksissa shortsit, t-paita ja sisäpelikengät.

Pelaajat voivat hankkia seura-asuja ja muita varusteita seuran kotisivujen kautta. Kaikki tilatut asusteet toimitetaan joukkueenjohtajan tai varustevastaavan kautta. Yhtenäinen asu harjoituksissa ja pelikenttien ulkopuolella on toivottavaa ja vahvistaa joukkueen yhteishenkeä. Vanhemmissa ikäluokissa on yleensä määritellyt treeniasut. 

Lisätietoa saat oman joukkueesi varustevastaavalta.

PELIPASSI JA VAKUUTUS

Jokaisella pelaajalla tulee olla jalkapalloharrastuksen kattava vakuutus. Leikkimaailmaikäisen (alle 12-vuotias) pelaajan jalkapallovakuutus sisältyy Lasten pelipassiin. Joukkueenjohtaja hankkii jokaiselle uudelle pelaajalle lisenssin eli pelipassin. Lisenssi ja vakuutus eivät ole siis ensimmäisellä kerralla vielä voimassa vaan harjoittelu tapahtuu omalla vastuulla. Vuoden alussa joukkueenjohtaja uusii kaikkien sillä hetkellä joukkueessa olevien pelaajien pelipassit ns. ryhmälisenssinä.

Jos pelaajalla on oma harjoitus- ja kilpailutoiminnan kattava tapaturmavakuutus, tulisi vanhemman toimittaa siitä vakuutustodistus vanhemman allekirjoituksella joukkueenjohtajalle tai tiedottajalle. 

Joukkueissa on yleensä voimassa yhdestä neljään viikkoon kestävä ilmainen tutustumisaika aloitteleville pelaajille. 

Lisätietoja lisenssistä ja vakuutuksista löydät täältä sekä myös ikäluokan joukkueenjohtajalta, pelipassivastaavalta tai Palloliiton nettisivuilta.

HARJOITTELUA LÄPI VUODEN

Joukkueet harjoittelevat ikäluokista riippuen kolmesta viiteen kertaa viikossa läpi vuoden. Talvikaudella harjoitukset pidetään Kokonniemen lämmitetyllä keinonurmella. Nimetyt joukkueet harjoittelevat talvella mahdollisesti Söderkullan tekonurmella Sipoossa. Kesäkaudella harjoituksia on myös Myllymäen tekonurmella, Pallokentällä sekä lisäksi alueen nurmikentillä. Kevät ja syyskaudella harjoitellaan myös hiekkakentillä.

Talvella joukkueilla on pakkasrajat, jotka määrittelevät pidetäänkö treenit vai ei.

KUSTANNUKSET, KAUSI / KUUKAUSIMAKSU

Joukkueen kausimaksun suuruuden päättävät vanhemmat yhdessä vanhempainpalavereissa joukkueenjohtajan ja rahastonhoitajan tekemän varainkäyttösuunnitelman pohjalta.

Joukkueiden kuukausimaksu vaihtelee nuorimpien ikäluokkien 5 eurosta kilpajoukkueiden 150 euroon kuukaudessa. Oman joukkueesi/ikäluokkasi kausimaksun saat tietään joukkueenjohtajalta tai rahastonhoitajalta.

Kausimaksuun sisältyy:

  • toimintamaksut
  • joukkueen yhteisten harjoitteluvarusteiden hankinnat sekä ensiaputarvikkeet
  • kenttä- ja tilavuokrat
  • mahdolliset valmentaja- ja muut palkkiot

Erikseen laskutettavia maksuja ovat esimerkiksi:

  • pelipassit
  • vakuutukset
  • sarja- ja turnausmaksut
  • seuran jäsenmaksu
  • varusteet
  • peliasut

Henkilökohtaiset varusteet tulee jokaisen pelaajan kustantaa itse, esim. kengät ja pallon.

Kausimaksu maksetaan yleensä kerran kuukaudessa. Joukkueen rahastonhoitaja lähettää kausimaksulaskut  myClubista sähköpostilla.

Lisätietoa kausimaksusta saat ikäluokkasi joukkueenjohtajalta ja rahastonhoitajalta.

JOUKKUEEN TOIMIJAT

Vastuuvalmentaja suunnittelee ja toteuttaa, apuvalmentajien avustuksella, harjoituksia ja ohjaa joukkuetta peleissä. Vastuuvalmentaja myös vastaa peluuttamisista ja joukkueiden nimeämisestä peleihin ja turnauksiin.

Apuvalmentajat toimivat vastuuvalmentajien apuna harjoituksissa ja peleissä.

Joukkueenjohtajan eli "jojon" tehtävänä on mm.  joukkueen ilmoittaminen sarjoihin sekä turnauksiin, toimintasuunnitelman ja varainkäyttösuunnitelman tekeminen yhdessä rahastonhoitajan kanssa. Jojo valvoo, että kaikilla pelaajilla on sekä vakuutus- että lisenssiasiat asianmukaisesti hoidettu ja toimii yhteyshenkilönä Palloliittoon.

Tiedottajan tehtävänä on mm. kaikki uusiin pelaajiin liittyvät asiat, pelaajatietojen päivitykset, harjoitusvuorojen varaaminen, ilmoittautumissivuston (fcfj.myclub.fi) ja kotisivujen päivittäminen sekä kaikenlainen tiedotus sekä joukkueen sisällä että ulkopuolisiin tahoihin. Tiedottajan tehtävät voi olla myös apujoukkueenjohtajan vastuulla.

Rahastonhoitaja vastaa joukkueen talousasioista. 

Huoltajien tehtävänä on huolehtia joukkueesta harjoituksissa ja otteluissa. Huoltaja toimii valmentajan apuna, paikkailee pikkuhaavat, lohduttaa ja sitoo kengännauhoja. Huoltaja voi myös neuvoa pelaajia varusteasioissa. Huoltaja toimii joukkueen ea-henkilönä.

Varustevastaava hoitaa joukkueiden seura- ja peliasutilaukset.

Vanhempien rooli: Ilman vanhempien osallistumista jalkapalloseuran toimintaan ei olisi seuraa eikä joukkueita. Vanhemmat kantavat valmentajan ohella vastuun pelaajien kannustamisesta joukkueharrastukseen ja urheiluun.

Joukkue pelaajineen ja toimijoineen sitoutuvat noudattamaan seuran toimintalinjaa sekä Palloliiton Kaikki pelaa -sääntöjä.

Kun me kaikki noudatamme näitä ohjeita, on meillä kaiken lisäksi hauskaa!